2020. év értékelése – Lélek kertje Béta

2020. év értékelése

Nagyon sokáig gondolkoztam, hogyan foglalhatnám össze a Lélek kertje Béta első 10 hónapját. Végül úgy döntöttem, mivel ezt is kicsit máshogy fogom fel, ezért nem egy hagyományos év értékelést fogok írni.

Adott volt egy kb. 40 m2 terület, ahol valaha volt veteményes, ahol vannak gyümölcsfák, szőlős, virágoskert szerűség, de főleg parlagon hagyott területekkel teli kertet képzelj el. Valamint voltam én, betegen és édesanyám, szintén betegen. Innen indultunk márciusban, amikor is meguntam, hogy állandóan feküdjek az állapotom miatt.

Valamikor régen nagyon szerettem volna kertes házban élni, most, hogy itt élek már évek óta, nem szerettem. A kert nyűg volt, ahova kimentem pihenni, de amit állandóan felhánytorgattak, jelezve, hogy én is tulajdonos vagyok. Az valahogy így szólt: “Te is kimehetnél kihúzni pár gazt…”. Szóval megutáltam. Nagymamám meghalt, anyu nem tudta egyedül gondozni, apu más munkát vállalt, parlagon maradt a terület.

2 év után, 2020. márciusában úgy döntöttem, szükségem van a kertre és arra az elfoglaltságra, amit adni tud nekem. Így kezdődött. Elkezdtük, de persze semmi nem kelt ki. Aztán történt valami… >>>Olvasd tovább<<<

Categories: Egyéb kategória

Lélek kertje – 2020. október 20.

Lélek kertje - zöld paradicsom érlelés
https://www.facebook.com/lelekkertjeszarnyaslelekmentor/posts/139064411250874

Eljött az ideje a második szakasznak. Délelőtt bepakoltam a műanyag kosaramba a mérleget, papírt, ceruzát és mentem ki a kertbe.

A sütőtök leszedésével kezdtem. 2 nagyobb és 3 kisebb volt a töveken, összességében így is bő másfél kiló még zöld sütőtök került a kosaramba.

A következő a koktélparadicsom volt, amit 3 szakaszban tudtam leszedni, fürtösen, bő 3 kg lett. >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. október 18.

Lélek kertje - japánbirs

Eljött a fagy előtti utolsó teendők átgondolásának. 4 szakaszra osztottam a feladatokat:

  • krumpli, retek, zeller felszedése
  • sütőtök és paradicsomok szürete
  • rukkola, paprikák, zeller, zsázsa cserépbe ültetése
  • spenót, rukkola szüret

A 4 szakasz 4 napot jelent, de hármat biztosan. Így nem terhelem túl magam.

Így ma bele is kezdtem: >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. október 14.

Lélek kertje - rukkola harmadvetés

Napsütés és esőmentes idő jellemezte a napot, ami engem is kicsábított. Kár, hogy nem hallhattad, hogy örültek nekem a kertem lakói!

Ellenőriztem az első és hátsó palántázót, meg a teljes LÉLEK kertje Bétát. Átgondoltam, hogy mit kell még csinálni és gyorsan utánanéztem, hogy 20-ig mondanak-e talajmenti fagyot.

Ajánlom az agroforum.hu oldalt, ahol az időjárás menüpont alatt részletes 7 napos előrejelzés van, ahol a várható talajmenti hőmérsékletet is mutatja. Így nyugodtan várhatok 19-20-ig, amikor is kellemes időt mondanak, eső nélkül. Az pedig tökéletes lesz a termések felszedésére, az átteleltetendő növények cserépbe helyezéséhez és minden fagyérzékeny növény felszedéséhez. >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. október 13.

Lélek kertje - szúnyogűző kakassarkantyú fázik, lilul a levél széle

Pár nap után újra jelenetkezem és innentől csak akkor lesz blogcikk, ha történik is valami. Ugyanis az elmúlt napok esőzése miatt nem igazán tudtam kint lenni, s ez elgondolkodtatott: “Most minden nap írjam le, hogy az eső miatt nem tudok kimenni? S mi lesz a téli időszakban, amikor nincs kint munka, maximum leszedjük a spenótot, salátát, kelbimbót?!”

Így hát döntöttem, napi blog helyett akkor lesz csak blog, ha valami történik a kertben, így nem fog engem sem zavarni, hogy nem tudok írni, mert bent kell lennem a melegben.
Illetve egy-egy témával kapcsolatosan fogok bővebben írni.

Így célszerű, nekem is könnyebb és neked sem kell minden nap ugyanazt olvasnod. Ha eddig zavart az állandó ismétlés, akkor elnézésed kérem. >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. október 7.

Lélek kertje - Béta hátsó kert
Lélek kertje - Angyaltrombita magház bekötve
Lélek kertje – Angyaltrombita magház bekötve

Nagy tervekkel vágtam neki a napnak, de teljesen máshogy alakult.

Először is jó hírt kaptam, sikerült eladni 2 csomag csodatölcsér magot. Így hát megnéztem van-e még a töveken. Találtam is jó pár érett magot.

Majd ellenőriztem az angyaltrombiták magházát, s mivel egyre jobban nyílnak, zacskót kötöttem rá, hogy abba hulljanak a magok. A zacskók felrakása közben is már esett ki mag. >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. Október 6.

Lélek kertje - angyaltrombita magház
Lélek kertje - kerítés előtti terület
Lélek kertje – kerítés előtti terület

Reggel 2 gondolatra ébredtem:

  • tegnap elfelejtettem meglocsolni a palántázókat
  • ha átpakoljuk a kerítés mellől a tiszafa ágakat, ki tudjuk a maradék loncot ültetni.

Így hát ez a 2 gondolat mentén indultam neki a mai napnak.

Szerencsére a tegnap tűzdelt eperke meg sem érezte az átültetést, így megnyugodva bőven megtöltöttem az alátéteket, így 2 napig nem kell locsolnom. Megtaláltam a zabáló csigát is, ami a pici citromfüveket és az egyik cserépnyi snidlingemet puszította el, békésen pihent az egyik szeder cserepében. >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. október 5.

Lélek kertje - palántatál cimke

Gyorsan kihasználtam az alig szeles de annál naposabb időt.

Paradicsompaprika kötözéssel kezdtem, s megjegyeztem, hogy jövőre nagyon erős támrendszer kell neki, drótokkal, mert olyan nehéz a termése, a normál karózás nagyon nem elég nekik. Megint a földön találtam meg egy részét, így kizárásos alapon a fölötte lévő szárítókötélhez kötöttem, hogy kibírja a következő 2 hetet a szüretig.

Körbenézve észrevettem, hogy megérkeztek a madársaláták. Bár nem sok és össze-vissza vannak, mégis van és ez a lényeg. >>>Olvasd tovább<<<

Lélek kertje – 2020. október 4. (Tanulságok)

Lélek kertje - palántázó

Egy szeles vasárnap, amikor reggeltől estig azt vártam, hogy mikor mehetek végre ki a kertbe. S irigyeltem minden növényt a napfürdő miatt.

Mivel nem tudtam kimenni, így másik kedves elfoglaltságomhoz fordultam, az íráshoz. Ha kíváncsi vagy milyen novellákat és meséket szoktam írni, ide kattintva elolvashatod őket.

Közben pedig átgondoltam miket tanultam az elmúlt 6 hónapban a Lélek kertje Béta segítségével: >>>Olvasd tovább<<<