Lélek kertje – 2020. október 3.

Lélek kertje - SpenótEnnyien látták: 86

Fantasztikus idő lett mára, szél alig, sok napsütés és meleg. A tűző nap bár megterhelő a szervezetemnek, de a kerti munka viszont segít kiadni a feszültséget, így a tegnapi rosszullét és fájdalmak ellenére egész napot a kertben töltöttem.

A kisfejű kapával kezdtem. Tudtam, hogy extra megterhelő lesz, de azt is tudtam, ha most nem állok neki, hogy minden a földbe kerüljön, le is mondhatok róla. Így hát 5 kis ágyást felkapáltam, elgereblyéztem azzal együtt, ahonnan a csicsókát kiszedtük.

Közben anyu leszedte azt a spenótot, amit én tegnap nem tudtam.

Mivel a kézi permetezőm feladta, így egy műanyag flakont töltöttem meg vízzel, egy árva locsolófejet tettem bele és nyomás hatására kiváló locsolóként működött. Így duplán belocsoltam mindent kb. 1 óra különbséggel. Így biztos lehettem benne, hogy jól átázik a homokos talaj alsóbb rétege is, nem csak a felszíne.

A z Új-zélandi spenót két oldalára Viroflay és Matador spenót ágyás került attól függően, hogy előzőleg melyikből vetettem többet mellé.
A csicsóka helyére leveles kelt vetettem, emellett sóska került még a földbe.

Eljött az ideje a kelbimbók kiültetésének, szépen megerősödtek a legkisebbek is annak ellenére, hogy megint előkerültek a rágcsáló csigák. Eredetileg 15 tőt szerettem volna még ültetni. S mennyi maradt meg a 20-ból? Pont 15! Még kérdés, hogy a legkisebbek megmaradnak-e, de minden esélyük megvan rá. Direkt olyan helyekre tettem, ahol kevesebb csigatámadás volt.

Egyre jobban idegesített a zöld sütőtök, ezért a szokásos őstermelői csoportba beírtam képpel együtt, segítséget kérni. Tudtam, hogy türelmesnek kell lennem, mert sokszor 3-4 órába telik, míg jóváhagyja az adminisztrátor.

Míg erre vártam, bekevertem 2 vödörnyi földet: az egyikben zöldségföld-homok keverék, a másikba virágföld-homok keveréket készítettem elő és alaposan belocsoltam.

Ilyenkor jól jön a sok pihenő, amit a szervezetem igényel, mert állnia kell egy kicsit, hogy mindenhol felszívja a vizet.
Ez maximálisan bevált: Ha előre alaposan locsolok, vagy alaposan belocsolt földet teszek a gyümölcsfa vagy palánta alá, illetve jó nedves földbe vetem a palántának a magokat, sokkal sikeresebb.

Kb. fél óra pihenő után 3 tálacskába levendulát vetettem, virágföld-homok keverékbe.
2 nagy cserépbe zöldségföld-homok keverékbe medvehagyma mag került, pont ennyi volt egy csomagban.
3 műanyag tálba saláta (tépő-, madársaláta) és lestyán került, illetve egy palackba tettem még leveles kelt, hogy ki tudjam pótolni, ha a szabadvetésnél lyukas sorok lennének.

Ennyi volt a mai kertészkedésem és mire pihentem egy nagyot, már jöttek is a válaszok a sütőtökös kérdésemre.
Pár óra múlva a sok “ez cukkini” válasz mellett teljes körű tájékoztatást kaptam, ami már csak azért is jól jött, mert nagymamám több éve eltett magjait vetettem el és csak annyit tudtam, hogy sütőtök, de semmi mást, így azt sem tudtam megnézni, mikor kellett volna elvetnem.

Ki is derült, hogy nagyon későn vetettem, ezek a tövön már nem fognak beérni, DE ha fagy előtt leszedem a legkisebbeket is, akkor szobahőmérsékleten még beérik. Hurrá! Megy majd a paradicsomok mellé, amiket ugyancsak be lehet utólag érlelni.

Miután eszembe jutott, hogy nézzem meg melyik hónapnál szerepel Bálint gazda Kertésznaplójában a paradicsom információja, azt is felfogtam, hogy már október van és nézzem meg a két könyvemben az októberben esedékes munkákat annak ellenére, hogy még nem végeztem a szeptemberivel sem. Jobb későn, mint soha…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük